Facturi plătite de stat, din iarnă: tu consumi, Guvernul plătește din bani publici. Aleșii neamului au luat altă decizie radicală
De anul viitor, statul român va contribui semnificativ la plata facturilor unor români, din bani publici, veniți direct de la Uniunea Europeană.
Persoanele ce se regăsesc pe lista cetățenilor considerați a fi vulnerabili, vor beneficia, începând din această iarnă, de sprijin financiar pentru plata facturilor la energie.
Suma aproape se ridică la un salariu minim net pe economie, fiind vorba despre un ajutor de 1.400 de lei, bani ce vor intra în buzunarul românilor cu venituri mici sau aflați în alte situații sociale care îi dezavantajează față de alți cetățeni.
Fondurile necesare acestor cheltuieli vor fi acoperite din bani publici, dar nu din bugetul național, ci de la Uniunea Europeană.
Potrivit lui Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, în 2023, MIPE va oferi românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori pe an. Conform celor spuse de guvernant, cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.
Banii vin în câteva săptămâni, iată cui i se vor plăti facturile din bani publici
Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie va fi în valoare nominală de 1.400 lei, poate fi utilizat până la data de 31 decembrie 2023 și va fi acordat pe loc de consum/gospodărie vulnerabilă, în două tranșe, astfel:
-700 lei/semestru, se acordă în luna februarie 2023 pentru perioada 01.01.2023 – 30.06.2023;
-700 lei/semestru, se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 01.07.2023 – 31.12.2023.
Mai jos putem vizualiza lista persoanelor eligibile pentru a beneficia de bani de la stat pentru facturi
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
d) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.
„Pentru acordarea ajutoare pentru încălzire au fost alocate fonduri europene în valoare de 4 miliarde lei, din Programul Operațional Capital Uman și Programul Operațional Regional pentru perioada de programare 2014–2020, în limita economiilor identificate la nivelul acestor programe și a sumelor care sunt considerate în risc de dezangajare în cadrul perioadei de programare 2014–2020”, mai transmite Guvernul.